Retail-betaal-gedachten

Monday, April 29, 2002


Verdere fraude met credit-card op het web... ... Mastercard past regels aan.
Uit de VS komt het nieuws dat er nog steeds (of: weer) talloze boefjes proberen uit te vissen welke credit-cards geldig zijn door te doen alsof ze zelf winkelier zijn (daarvoor breken ze dus in op het systeem van de internetwinkelier, of beter nog van de softwareboer die ze de link verkoopt naar de credit-card maatschappij; in dit geval Authorize.net). Vervolgens laten ze kleine betalingen autoriseren door de credit-card maatschappij. De webwinkelier krijgt de rekening voor de autorisaties (waarvan het merendeel dus afwijzingen zijn). De enkele toewijzing van een betaling betekent dat de kaart geldig is en niet op een stoplijst staat. Boeven kunnen vervolgens die kaart gebruiken voor verdere boodschappen (lees verdere fraude).

Heel vervelend! Niet alleen voor winkelier, maar ook voor de 1 op de 20 klanten die het slachtoffer zijn (aldus Gartner). Maar goed, dan moet je dus niet raar staan te kijken als de credit-card maatschappijen voortaan alleen nog maar vertrouwde partijen willen toelaten tot het netwerk (zie artikel in Usa today). Zo wordt het bestand weer verder opgeschoond. En en passant een concurrent als Paypal het leven weer wat lastiger gemaakt.




Egg-pay, betalen met eieren over Internet...?
Egg-pay is de naam van een recent geintroduceerde betaaldienst op het Internet. Achter deze dienst zit Egg, een internet-bank. De betaling werkt als volgt: zowel zender als ontvanger spreken een wachtwoord af. Met een web-applicatie kan dan de zender geld overmaken via Egg naar de ontvanger. De ontvanger moet het wachtwoord intypen en kan dan de betaling doorrouteren naar zijn eigen bankrekening (of een rekening bij Egg openen natuurlijk....). Zie ook het persbericht.



Friday, April 26, 2002

Service-niveau van banken, zomaar een casus uit de praktijk....

Soms moet je even naar je lokale coöperatieve bankkantoor toe. Bijvoorbeeld als je voorzitter bent van een vereniging van appartementsbezitters en je vanuit een oude rekening (waar je geen euroformulieren voor hebt) nog een paar laatste betalingen moet doen. Gewapend met een goed humeur en wat betaalgegevens toog ik naar het kantoor toe.


Uiteraard moest ik even wachten. Je bent nooit meteen aan de beurt. Kon ik mooi genieten van de inmiddels ook tot dit bankkantoor doorgedrongen muzak op de achtergrond. Waar dit in supermarkten nog het doel heeft om je te verleiden tot meer kopen, vroeg ik me af of dit hier bedoeld was om me meer te laten betalen dan de bedoeling was. Maar goed. Ik dwaal af.


Er was één mevrouw voor me en ik nestelde me in de resterende lege stoel en keek eens rond. Boven de balie, alwaar één meisje zowel klant als de knoppen van de beveiligde deuren naar de bank bediende, hing een bord dat bedragen onder de 1250 euro via de automaat getrokken moesten worden. Binnen de bank stond links van de ingang een in-house geldautomaat en rechts van de ingang een afstort-automaat; helaas kon ik daar mijn overboeking niet op realiseren.


Een oude, natgeregende vrouw kwam binnen. Ik bood haar mijn stoel aan. Toen het mijn beurt was aan de balie, vroeg genoemde mevrouw of ze even voor mocht. Ze hoefde toch alleen maar geld op te nemen. Hoewel ik wel vond dat ze opeens wel erg vrijmoedig gebruik maakte van mijn vriendelijkheid kon ik uiteraard niet weigeren. Ik was namelijk ook best benieuwd of ze meer dan 1250 euro ging opnemen. Dus stiekem keek/luisterde ik mee. 1, 2, 3, 4, ... 15. Aha, dacht ik, 1500 euro. Daar worden een hoop kleinkinderen blij dit weekend. Maar toen ik beter luisterde bleek het 150 euro te zijn (15 biljetten van 10). Fijn dacht ik, dit kantoor neemt het niet zo nauw met de regels en handhaaft een goed service-niveau. Ik begon me al lekker thuis te voelen op dit service-gerichte kantoor.


Ondertussen begon de kantoormanager een ouder echtpaar voor te lichten over een aantal bancaire zaken. Veel kon ik er niet van volgen. Maar ik hoorde wel de tekst: "Wij hebben geen e-mail adres." Dat verbaasde me wat. In een tijd waar je klanten massaal naar het digitale kanaal jaagt, moet je zelf toch tenminste ook via de elektronische snelweg bereikbaar zijn. Maar goed, zo heeft elke bank zijn eigen invulling van het multi-channel concept. Een kniesoor die daar over klaagt.


Nu was ik aan de beurt. Ik had alles bij me, paspoort, rijbewijs. Alleen niet mijn rekeningnummer. Maar goed, dat hebben ze op het lokale kantoor wel denk je. En inderdaad, het opzoeken had even een gezamenlijke inspanning van baliejuffrouw en mijzelve nodig, maar toen konden we de betaling in orde maken (een bedrag van circa 140 euro). Er was echter één probleem. De rekening liep niet op dit kantoor, aldus de baliejuffrouw. Ik ontkende uiteraard. Ik ben (nog) niet dement en ik weet echt wel dat dit mijn lokale kantoor is. De vestiging Maasstraat zal het niet zijn namelijk, die is alweer een tijdje geleden gesloten i.v.m. optimalisatie serviceniveau van banken (en vermoedelijk ook op grond van het eerder genoemde multichannel beleid).


Wat bleek nu? De handtekeningkaart was zoek en het contract ook. En dat op hetzelfde kantoor waar ik afgelopen december uitgebreid allerlei documentatie, faxen, KvK verklaringen heen had gestuurd en een extra rekening had geopend. Daarbij heb ik toen heel expliciet gevraagd of ze alles in formele zin geregeld hadden. Het antwoord was ja en tot vorige week bleek dat ook zo te zijn. Ik moest namelijk mijn tekort op de rekening vanwaar ik wilde betalen laten aanvullen en de spoedboeking vanaf de spaarrekening ging vanaf de administrateur, via mij, naar de bank. En dat moet, omdat ik de enige tekeningsbevoegde ben op die rekening.


De baliejuffrouw begon in logistieke problemen te komen. Ik stond aan de balie, er moesten mensen via de deuren worden toegelaten en zij moest op zoek naar de handtekeningkaart. Ik wachtte vol vertrouwen af en constateerde dat de rij binnen het kantoor allengs langer werd. Van beide rekeningen bleken de dossiers zoek. Wederom kreeg ik het verwijt dat de rekening niet op dit kantoor liep. Ik werd langzaam geïrriteerd en stelde voor dat men per direkt de betaling uitvoerde om dan de formaliteiten met de kantoormanager even door te lopen. De baliejuffrouw weigerde evenwel en ik besloot de ernstig toegenomen rij achter me niet verder meer met dit non-probleem te belasten. Ondertussen maakte ik me zorgen. Dit kantoor heeft dus gewoon de rekening-administratie niet op orde.


Het gesprek met de kantoor-manager verliep weinig positief. 'Ik ga het voor u uitzoeken" was de maximale toezegging die er tussen de lippen vandaag kwam. Ik lichtte toe dat ik eind december nog alle formaliteiten in orde had gebracht. Wedervraag:"Met wie heeft u toen gesproken?". Mijn antwoord:"Geen flauw idee, maar ik heb hier een hele berg papier achtergelaten waarvan ik toch mag verwachten dat ze in het dossier zitten". Tja, als ik die naam niet wist, dan kon meneer kantoormanager het niet uitzoeken natuurlijk.


Ik gooide het over een andere boeg. Ik gaf aan dat het toch wel heeeeeeeel erg onwaarschijnlijk zou zijn dat ik niet de tekeningsbevoegde zou zijn van de rekening. Waarom anders zou ik me zo opwinden over een eenvoudige betaling van 140 euro en het ontbreken van de volledige dossiers van 2 verenigingen? Waarom zou ik anders de saldo's weten; dat er recente overboekingen waren gedaan enzovoorts. Helaas faalde echter dit beroep op de logica van de kantoormanager. Nog steeds bleef de maximale toezegging dat hij het uit zou zoeken. Alhoewel.... hij beloofde ook nog deze zelfde middag terug te bellen. De tekst: "ik maak het voor u in orde" werd heldhaftig vermeden. Zo'n tekst mag kennelijk - belangrijkste instructie tijdens de cursus optimaal serviceniveau voor lokale banken - niet in de mond genomen worden


Nu was ik het zat. Ik stond ondertussen al een half uur praktijkervaring op te doen en dat is redelijk dicht in de buurt van mijn wekelijkse dosis. Ik gaf aan dat ik van de kantoormanager verwachtte dat hij het in orde zou maken. Bij gebreke aan die toezegging zette ik het in de banksector geijkte 'klacht aan hoofdkantoor' in. Niet dat dat wat helpt, maar goed, when in Italy do as the Romans do. Bovenal gaf ik aan op mijn fax-adres een fax te verwachten met naar de mening van deze meneer de tekeningsbevoegden op alle rekeningen van de vereniging. Geagiteerd ging ik naar buiten; alhoewel.... ik moest nog even door de bewaakte deuren en die hadden ook even tijd nodig om open en dicht te gaan. Het was ondertussen gezellig druk geworden op het kantoor (en men had ongetwijfeld geamuseerd gekeken naar de klucht die zich tussen kantoormanager en mij afspeelde: alles beter dan muzak natuurlijk).


Inmiddels, een uurtje later, ben ik net teruggebeld. Meneer de manager heeft zijn excuses aangeboden. Hij begon breedvoerig uit alle notulen en kvk-uittreksels te citeren om te bewijzen dat ze de dossiers hadden. Vervolgens gaf hij de schuld aan de medewerkster achter de balie. Zij had in de verkeerde kast gekeken (:-> dat had hij echter zelf ook natuurlijk). Maar ja, ze was van een ander kantoor en viel vanwege het hoge ziektepercentage hier in. En ach, hij was net zelf een half jaar kantoormanager en deed echt zijn best. En het was vrijdagmiddag en best hectisch. Enzovoorts. Een record aantal beweringen werd in de tijdspanne van twee minuten door de telefoonlijn gejaagd.


Ik probeerde nog het logica-argument in te zetten en de manager als leermoment voor te houden dat het heel onwaarschijnlijk is dat een niet-rekeninghouder precies weet welke boeking anderhalve week geleden gedaan is en dat hierbij ook de handtekening gecontroleerd moest worden. Interessant was dat de manager niet op de hoogte bleek van die boeking van spaar- naar rekening courant. Op mijn conclusie dat bij de desbetreffende betaling dus kennelijk geen handtekeningcontrole door het kantoor had plaatsgevonden ging hij beroepshalve niet in.


Met het weekend voor de deur bedankte ik de kantoormanager hartelijk voor de toelichting, heb ik hem de rekeningstructuur en tekeningsbevoegdheden nog eens toegelicht en een prettig weekend gewenst. Eigenlijk ben ik nu nog maar één ding vergeten te vragen: komt die spoedbetaling nu nog wel in orde?



Wednesday, April 24, 2002


Rapport en brief nu op de website van Financiën, timing volkomen verkeerd
Het was een drukke dag vandaag. Daarom nu pas de link naar het rapport van de Werkgroep Wellink en de brief van Minister Zalm. De timing is natuurlijk dramatisch. Een mens maakt op een zonnig terras geen indruk met zo'n stapel papier, en dan helemaal niet als het over betalingsverkeer gaat. Dus dat lezen verschuiven we maar naar de late avonduren.

U ook veel leesplezier gewenst overigens.




Even tussendoor: prijsverhogen door euro of niet...?
U herinnert zich de discussie in januari en februari misschien nog wel. Was het leven duurder geworden of niet en kwam het door de euro of niet? Minister Zalm stuurde een bericht naar de Kamer en die nam dat min of meer voor kennisgeving aan. Afgelopen weekend zette de Telegraaf een volgende stap en publiceerde over opvallende prijsstijgingen naar aanleiding van de euro. De politici stelden direkt vragen aan Zalm. Klopt dit wel of niet? Zijn antwoord: Het onderzoek van de Telegraaf is niet representatief en betreft een aantal produkten en diensten die nauwelijks doorwegen in de officiele definitie van inflatie. Het Consumentenbond-onderzoek laat zien dat het allemaal wel meevalt. Dus de Telegraaf heeft wel gelijk, maar het doet er toch niet toe. Wel fijn trouwens dat Telegraaf en Consumentenbond er boven op zitten. Dat houdt het publiek scherp en prijsbewust.

Hoe mooi de politiek soms kan zijn.....




Zalm stuurt rapport van Werkgroep Wellink naar Tweede Kamer
Ziezo, in de Volkskrant werd al uitgeweid over de aanbeveling van DNB om hetzij rente, hetzij gratis betalingsverkeer aan te bieden. Maar op de website van Financien zie ik nog niet zoveel. Nog even wachten dus. Ook trouwens op de rapporten over nummerportabiliteit en een onderzoek van het NEI naar toegangsbeperkingen in het betalingsverkeer.



Monday, April 22, 2002


De reactie van de Minister van Financien op de kamervragen wet geldtransactiekantoren...
..is alhier te vinden.




Diversen actualiteiten
E-paynews meldde de afgelopen tijd:
- dat eeBay Paypal gaat overnemen,
- dat Microsoft stopt met het Passport initiatief (er is onder andere te weinig vertrouwen in de veiligheid),
- dat valse/gestolen credit-cards toch nog steeds stevig gebruikt worden om illegaal de beltegoeden op te laden,
- dat banken de e-billing boot gemist hebben,
- dat in de UK Hutchinson ook mobiele betalingen gaat aanbieden,
- dat VISA USA met 'Visa Commerce' oplossingen aanbiedt voor billing in het B2B segment,
- dat Paypal winstgevend wordt of dreigt te worden,









Meer mensen kopen meer op het Internet
Automatiseringsgids meldt dat uit onderzoek van de Nederlandse Thuiswinkel Organisatie (cijfers van het CBS, Hoofd Bedrijfsschap Detailhandel en Blauw Research) blijkt dat Nederlanders vorig jaar voor 72 procent meer kochten via internet. Daarmee is een totale omzet bereikt van 554 miljoen euro. De groei is er wel een beetje uit nu. Groeide de markt in 2000 nog met 119 %, nu is dat dus 72 %.

De Thuiswinkelorganisatie meldt verder:
Bekeken vanuit specifieke marktsegmenten blijkt met name de groei in het online reissegment zeer sterk met een groei van 131% naar een omzet van € 210 mln, alleen al deze groei is goed voor ruim de helft van de totale marktgroei. Ook kleding blijft een sterke groeier met 161% naar een omzet van € 60 mln, nog steeds veroorzaakt door een substantiële verschuiving van catalogusverkopen naar online verkopen. Levensmiddelen is het sterkst stijgende segment en draagt bij aan de groei van aantallen kopers en aan een hogere frequentie van online bestellingen.

en:

Dit duidt op een herstel van het vertrouwen van consumenten in online shopping na de Internet hype. Dit blijkt ook uit het feit dat online kopers aangeven meer tevreden te zijn over het bestelproces en de aflevering; de frequentie van het aantal afgebroken bestellingen is duidelijk afgenomen, daarnaast is het relatieve aandeel kopers waar de bestelling te laat is afgeleverd gedaald van 34% naar 29%.



Sunday, April 21, 2002


Japanners gaan stapje verder met de mobiel
De automatiseringsgids meldt dat het Japanse bedrijf KDDI (concurrent van NTT DoCoMo) werkt aan een mobiele telefoon die ook werkt als credit-card, toegangspas en treinabonnement. Bancaire en identificatiefuncties komen op een aparte chip die in een sleuf van de telefoon wordt gestoken. KDDI werkt samen met Hitachi, en Dai Nippon Printing. Schulmberger ontwikkelt de chipkaart en Verisign Japan maakt de beveiligings-software. Eind van het jaar moet een werkend prototype in Tokyo gedemonstreerd worden. Voor eind 2003 is dan de roll-out in de markt.




Nu ook bemiddelaars onder toezicht!
Het Ministerie van Financiën heeft een brief doen uitgaan met daarin de toelichting dat in de toekomst ook bemiddelaars onder toezicht moeten vallen. In dit geval van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).



Friday, April 19, 2002


Rapport Werkgroep Wellink over betalingsverkeer
Vandaag brengt het Ministerie van Financiën het rapport uit van de Werkgroep Wellink. Dat is een commissie van, voor en door banken (inclusief De Nederlandsche Bank) die onderzoek hebben gedaan naar innovativiteit, concurrentiekracht en tarieven in het betalingsverkeer. Het laat zich raden dat daar geen vuurwerk van te verwachten is. Ik ben benieuwd of Zalm, nu hij demissionair is, de gelegenheid te baat neemt om een pittige begeleidingsbrief te sturen aan de Tweede Kamer. Ze kunnen hem nu toch moeilijk wegsturen....




Bankbiljetten of oude kranten....?
Sinds de Kennedylaan in Amsterdam Zuid voor werkzaamheden aan het riool is opgebroken rijden er regelmatig geldauto'tjes door de Rooseveltlaan. Dat zijn dan die met veel toeters en bellen beveiligde geldtransporten. Eigenlijk heel veel kabaal dus. Wat mij betreft kiezen ze dus een andere route. Zeker als je bedenkt dat -naar ik even met gezond verstand aanneem- uit veiligheidsoverwegingen sommige van die auto's gevuld zijn met oude kranten en niet met bankbiljetten. Maar goed, omwille van de bankbiljetten moeten ook de kranten goed beveiligd worden. En blijven ze kabaal maken....



Monday, April 15, 2002


Antwoorden van Jorritsma op vragen over Nma-onderzoeken
Op 21 maart heeft het kamerlid Bolhuis van de PvdA gevraagd hoe het nu zit met de onderzoeken van de Nma naar concurrentie in de banksector. Het antwoord van de Minister luidde (samengevat):
1- ik wil het niet weten, daar gaat de Nma zelf over,
2- de Nma vertelt mij overigens desgevraagd, dat ze stevig aan de slag zijn, zo wordt aan het pinonderzoek nog meer aandacht besteed en is een apart projectteam ingesteld, binnenkort is rapportage over te dure terminalaanpassing te verwachten,
3- het acceptgiroonderzoek is klaar, langs diezelfde lijn wordt gekeken naar ontheffingen over incasso's en verrekentarieven gastgebruik geldautomaten.
4- half april stuur Zalm overigens het onderzoek over efficiëntie, concurrentie en innovatie in het betalingsverkeer naar de Tweede Kamer.




Toeval, geluk of beide?
Soms zijn kleine praktische zaken aanleiding om het over existentiële onderwerpen te hebben. Zoals deze keer.

Aanstaande woensdag wordt op de Floriade door CCV, Computercentrum van der Velden (de bijna enige overgebeleven terminalboer - met alle respect - in Nederland), de 10-miljoenste betaalautomaat, die ooit door techniek-leverancier Verifone gemaakt is, aangesloten. Het is het model Omni 3750. Is dat nu toeval, geluk of beide?

In de op het laatste moment geschreven uitnodigingsbrief, die gestuurd is aan alle grootheden, directeuren en bekende namen in het betalingsverkeer schrijft CCV:
"Omdat natuurlijk niet vooraf bekend was waar de 10-miljoenste terminal in de wereld naar toe zou gaan komt deze uitnodiging zo laat."

Ik denk dat dit nou een voorbeeld van puur geluk hebben is. Het lijkt me namelijk wel wat vergezocht om te veronderstellen dat CCV op het allerlaatste moment besloten zou hebben om zichzelf, in de slipstream van de Floriade, positief te willen profileren.




Openheid bij DNB
In het FD van vanochtend licht de directeur toezicht toe dat DNB streeft naar openheid. Men wil beter vertellen wat de Bank doet bij het toezicht. Als voorbeeld wordt aangegeven dat al twee jaar achtereen in de concept-versie van het jaarverslag staat vermeld hoeveel stille curatoren er zijn aangesteld. Maar die teksten en tabellen halen nooit de eindstreep. Dat doet je toch afvragen: wie zou er bij DNB nu wel openheid willen en wie niet?

Laten we daarom - als meerkeuzevraag voor een bedrijfskundevak over verantwoordelijkheden in een bureaucratische hierarchie - als mogelijke antwoorden op deze vraag suggereren dat:
A - directeur Schilder openheid wil, maar President Wellink niet,
B - President Wellink openheid wil, maar Minister Zalm niet,
C - Minister Zalm openheid wil, maar Minister-President Kok niet,
D - Minister-President Kok openheid wil, maar de Koningin niet.

Als u de goede oplossing weet, mag u die in gesloten envelop aan DNB sturen, met vermelding van naam en adres. U krijgt dan - in het kader van de transparantie - per terugkerende post de bedoelde concept-versies van het jaarverslag toegestuurd.




We denken nog in guldens...
De laatste week stond in verschillende kranten dat we nog massaal in guldens denken. Dat wordt bevestigd door mijn lokale bloemenman, die in de maand januari (normaal een flutmaand) een topomzet gedraaid heeft. En gisteravond konden we Robert ten Brink ook, bij de lagere bedragen in de spelshow, horen zeggen dat die ene vraag om 250 gulden ging. Ondertussen knipperde er een € 250,- in beeld....



Thursday, April 11, 2002


Inhaalslag 2: Waarschuwing NVB mbt pinpassen
Ook gemist tijdens mijn vakantie. Dit persbericht van de Nederlandse Vereniging van Banken:

Amsterdam 26 maart 2002
PRAKTISCHE TIPS VOOR HET VEILIG GEBRUIK VAN DE PINPAS
Bewustwording bij consument verhoogt veiligheid

Recentelijk hebben zich gevallen voorgedaan waarbij criminelen op slinkse wijze in het bezit komen van de PINpas en bijbehorende PINcode van consumenten. Veelal gebeurt dit doordat de crimineel ’behulpzaam’ is bij het pinnen en de consument verzoekt om nogmaals de PINcode in te toetsen. Het toepassen van de truc kan ook gelden voor creditcards. Interpay en de Nederlandse Vereniging van Banken adviseren het publiek onderstaande tips voor het veilig gebruik van de PINpas te volgen.

Blokkeren van de PINpas
Indien een geldautomaat hapert en een PINpas in het apparaat blijft steken, wordt dringend geadviseerd de pas direct te laten blokkeren. Blokkering moet uiteraard ook plaatsvinden in geval van verlies of diefstal. Het is verstandig om altijd direct over de meldnummers te kunnen beschikken.

Geheimhouding PINcode
De PINcode is de persoonlijke sleutel tot een bank- of girorekening. Het is niet veilig om een PINcode, al dan niet versleuteld, te noteren of voor andere doeleinden dan het verrichten van een betaaltransactie te gebruiken (bijvoorbeeld als toegangscode voor beluisteren van voice mail berichten). Ook kan misbruik worden voorkomen door ervoor te zorgen dat niemand over de schouder kan meekijken bij het intoetsen van de PINcode en de PINcode nooit aan derden te vertellen.

Bewaren van de PINpas
Geadviseerd wordt om de PINpas nooit onbeheerd te laten en deze na gebruik zorgvuldig te bewaren. Bovendien is het zaak om de PINpas niet uit het oog te verliezen bij het verrichten van een betaling en waar mogelijk zelf de pas door de kaartlezer te halen.

Voor meer informatie:
Hotske Detmers-Bakker, Nederlandse Vereniging van Banken, telefoon (020) 550 28 88

Meldnummer voor:
bankpassen : (0800) 0313
Postbankkaarten : (058) 212 60 00
Interhelp Rabobank : (0499) 49 91 12
De telefoonnummers zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.




Tuesday, April 09, 2002


Inhaalslag 1: newsletters

U kent het verschijnsel. Ben je even op vakantie, moet je door heel veel newsletters ploegen om weer bij te komen. Als eerste inhaalslag een greep uit het gemiste nieuws van de afgelopen 3 weken:
- Citibank wordt psp voor Microsoft .Net betaalmogelijkheden,
- Microsoft maakt het mogelijk om DES toe te voegen aan Passport,
- Citigroup heeft 15 miljoen online accounts, waarvan 7 miljoen aan card gerelateerd,
- EBPP consortium, Spectrum, founded by JP Morgan Chase, Wells Fargo and Wachiova, has gained an additional 5 million potential customers by teaming with e-finance solutions provider, Financial Fusion,
- een standaard voor mobiel betalen wordt door leveranciers voorgesteld: Paycircle,
- The Times is van plan betaling voor artikelen op het web in te gaan richten via de mobiele telefoon (omdat men daar makkelijker mee betaalt en dat met betalen voor belmelodietjes al gewend is),
- Paypal lanceert een ontwikkelaarsplatform, de Paypal e-commerce toolkit, met Macromedia en lanceert ook een adviesgroep op Internet (veelgebruikers doen daar suggesties voor produktverbeteringen),
- Op ChemConnect, een elektronische marktplaats voor chemische producten, werden vorig jaar ter waarde van 4 miljard dollar transacties afgehandeld. Chemconnect komt zo langzaam uit de rode cijfers,
- Getronics gaat de ICT-infrastructuur voor de Rabobank ook de komende drie jaar verzorgen. Het contract heeft een waarde van 8 miljoen euro,
- Vodafone en T-mobile zetten een infrastructuur op voor mobiele betalingen, aldus Lafferty,
- Financial Times stelt: With up to 20 per cent of Britons not having a bank account, but using the Internet regularly, millions of consumers, including teens, are in the market for alternative payment systems, and mobile payments may be a solution,
- uit epaynews: Mar 25 2002 : Visa International is participating in a mobile payments trial with Singapore's DBS Bank and other firms, including NCS, Network for Electronic Transfers (NETS), the three main operators and four merchants. For the next six months, subscribers to SingTel Mobile, MobileOne (M1) or StarHub can conduct mobile transactions via SMS or WAP at YW8 ["why wait"] merchants. Subscribers registering for the YW8 mobile wallet can access their prepaid NETS VCard for payments, using a YW8 ID for authentication, or charge purchases to a credit card, with Visa's 3D-Secure technology due to be available from May 2002,
- De totale Nederlandse online seksmarkt, daarbij inbegrepen de 06-branche, is goed voor een omzet van circa 20 tot 25 miljoen euro per jaar. Van dit bedrag gaat 19% naar de schatkist, 51% naar de exploitanten en een kleine 10% naar de telecombedrijven. Slechts een klein bedrag, 6 tot 8%, komt bij het personeel terecht en de content ten slotte, waar het toch allemaal om draait, kost maar 3 tot 5% (profnews e-commerce),
- De Nederlandse consument heeft vorig jaar voor 320 miljoen euro boodschappen gedaan op internet. Dat is de helft meer dan in 2000. De aankopen via internet maken 0,4% uit van de totale detailhandelsbestedingen. Consumenten deden hun aankopen voor 87% bij Nederlandse internetwinkels. Bijna de helft van deze webwinkels had een omzet van minder dan 0,25 miljoen euro. Ruim 65% verkoopt zijn producten niet alleen via internet, maar heeft ook fysieke winkels, of een catalogus (profnews e-commerce),
- Vanaf 1 april is de verantwoordelijkheid voor teruggedraaide kaarttransacties verschoven voor alle winkeliers die het nieuwe Visa betaalproduct accepteren (e-paymentnews),
- zie deze link voor BCG rapport over betalen,
- Electronic Payment Exchange (EPX) announced that it now supports cardholder verification numbers for Visa, MasterCard, American Express and Discover, becoming the first payment processor to support cardholder verification for all four card types,
- zie hier een artikel over Internet en credit-card fraude in the Observer.



Monday, April 08, 2002


Meer mobiel betalen
Profnews telecom meldt dat betalen met de mobiel een gouden toekomst wacht.
Bijna de helft van de mobiele telefoongebruikers voelt er wel wat voor om hun telefoon te gebruiken voor kleine betalingen. Dat concludeert onderzoeksbureau A.T. Kearney in een nieuw rapport. Ongeveer 46% van de mobiele bellers in Europa vindt het handig om met de gsm kleine transacties te verrichten, bijvoorbeeld voor parkeren of de taxi. In de Verenigde Staten en Azie vindt respectievelijk 43% en 38% dit een aantrekkelijke mogelijkheid. Van de respondenten verklaart 2% ooit iets met de mobiele telefoon te hebben betaald. Het rapport van A.T. Kearney meldt verder dat sms in Europa door bijna 80% van de mobiele bellers wordt gebruikt. In de Verenigde Staten geldt dat slechts voor 5% van de mobiele telefoonbezitters.

Ik schaar mij achter deze mening. Zouden de mobiele operators in Nederland overigens al doorhebben dat ze voor hun pre-paid functionaliteit een vergunning van de Nederlandsche Bank nodig gaan hebben? De vooruitbetaalde tegoeden zijn immers ook te gebruiken voor betaalnummers (reverse charge billing bijvoorbeeld; sms-fileinformatie betalen via afwaardering van je beltegoed). Waarmee de telco-operator valt onder de definities van de wet en er toezicht nodig is......




SNS gaat in i-mode
Dit weekend stond in de krant dat SNS ook bankieren via i-mode gaat aanbieden. Op de site van SNS wordt duidelijk dat we dit in mei kunnen verwachten. Of wordt dat wellicht juni, juli....?




Friday, April 05, 2002


Diverse berichten op 4 april 2002
-KPN heeft i-mode gelanceerd, een nieuwe dienst waarmee met een speciale telefoon meer diensten kunnen worden afgenomen dan nu het geval is,
-verzamelde banken in Europa kondigen aan dat er één Europees breed betaalsysteem gaat komen,
-ING blaast met KPN het initiatief Money Planet weer nieuw leven in (ABN AMRO geeft aan dat het concept volledig anders wordt ingezet dan men zelf destijds van plan was).




OV-kaart aanbesteding
Vandaag werd in het FD gemeld dat het bedrijf TLS (Trans Link Systems) zes consortia geselecteerd heeft die mee mogen doen in de race om het verzorgen van een contactloos betaalsysteem voor in het openbaar vervoer. Hiermee moeten uiteindelijk 1,5 miljard vervoersbewijzen per jaar mee kunnen worden verkocht, samen een bedrag vertegenwoordigend van 2,5 miljard euro. Trans Link Systems is overigens een consortium van de vijf grootste vervoerbedrijven in ons land; Nederlandse Spoorwegen, ConneXXion, GVB Amsterdam, HTM en RET.

Het doel is om in 2003 een start te maken met elektronisch betalen in trein, bus, metro en tram. Dat gebeurt aan de hand van een elektronisch vervoerbewijs, waarvoor de ingeschreven bedrijven met ideeën moeten komen. Dit nieuwe systeem geeft de klant één betaalmiddel voor alle vormen van openbaar vervoer. Daarnaast is het gemakkelijk in gebruik door een probleemloze en snelle betaling.

Duidelijk is dat met dit initiatief de grens tussen betaling / vervoersbewijs steeds vager wordt. Verder dekt het consortium wel de grote martkpartijen af, maar de kleinere operators zouden hier wel eens in de klem kunnen komen te zitten. Net als de kleine winkeliers genoodzaakt werden ook aan het pinnen te gaan, kunnen kleinere vervoersbedrijven hier ook te maken krijgen met marktmacht van dit consortium. Eens zien hoe dat uit gaat pakken....



Current weblog List of publications

DISCLAIMER
Retail payments are still very much influenced by local conventions, regulations etc.....
Readers should not base any decision on the basis of the information provided in this weblog.
This weblog serves as an archive of public events in retail payments. It is an individual account which should not be construed as a formal viewpoint of any organisation.


Copyright Simon Lelieveldt
Feel free to copy, paste or use this log but always mention the author and URL (http://www.simonl.org/blogger.htm)